top of page
  • estherbindels

Nekklachten nader bekeken


Binnen de reguliere geneeskunde is er vaak geen aanwijsbare oorzaak van nekpijn. Gekeken vanuit de visie van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM: Traditional Chinese Medicine) is dat ook niet gek.  Het is namelijk lastig om vast te stellen waarom je klachten aan je nek krijgt. Er lopen maar liefst 6 energiebanen, meridiaan banen, door de nek en die zijn alle gekoppeld aan een intern orgaan. Dit zijn de blaas-, galblaas-, dunne darm-, drievoudige verwarmer-, maag- en dikke darmmeridiaan. Iedere energiebaan heeft binnen de TCM haar eigen functie en eigen thematiek. Door te kijken en te vragen of er nog andere klachten zijn, wordt het duidelijk welke meridianen betrokken zijn bij nekpijn.


In de nek zitten onder andere de stembanden. Met de stem heb je de mogelijkheid om jezelf te uiten. Druk je jezelf uit, dat kan ook op andere manieren zoals in je kledingstijl of in creativiteit (b.v. schilderen, schrijven).

In onze westerse samenleving komen nekklachten veel voor.

Binnen de Shiatsu therapie wordt de nek dan ook gebruikt als diagnosemiddel omdat dit lichaamsdeel de toestand van stress en spanning betrouwbaar weerspiegelt. Door onze manier van samenleven, gewoontes en werk, wordt ons hoofd naar achteren getrokken waardoor spierspanning op de nekspieren komt. De situatie wordt uiteraard nog verergerd doordat langdurig het hoofd in een vaste positie gehouden wordt of intense concentratie gevergd wordt.


Emoties en de nek

In de nek zitten onder andere de stembanden. Met de stem heb je de mogelijkheid om jezelf te uiten. Druk je jezelf uit, dat kan ook op andere manieren zoals in je kledingstijl of in creativiteit (b.v. schilderen, schrijven).

Verloopt de ademhaling goed dan is er voldoende inspiratie. Inspiratie betekent namelijk in het Latijn letterlijk: inblazing. Kortom, als de energie goed doorstroomt, uit dat zich in jezelf te laten zien, waar jij voor staat, wat je doet en wie je echt bent. Je bent dan niet kwetsbaar  voor wat een ander van je vindt.

Wanneer je gestrest of emotioneel gefrustreerd raakt, gaat je keel dichtzitten. Soms is er een gevoel van een brok in de keel hebben of het gevoel niet door te kunnen ademen,  alsof je het gevoel hebt dat je niet kunt (of durft) te zeggen wat je wilt zeggen of je zegt iets waar je later spijt van hebt.

De creativiteit vermindert en je sluit jezelf af, voornamelijk voor jezelf.

Hierdoor bouw je nog meer stress op en spannen de nekspieren samen.


921 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page